Novosti

ZAVRŠENA OBUKA ZA NOVE VODIČE

S poslednjom aprilskom nedjeljom završena su i predavanja na ovogodišnjoj “Školi za vodiče Fondacije”. Nakon 11 održanih časova i desetine sati prezentacija, vježbi i vođenja i posjeta različitim arheološkim lokalitetima, četiri preostala kandidata imali su priliku voditi i grupe gostiju po nadzorom koordinatora Ajdina.

Posebna pažnja obratila se na prezentaciju na stranim jezicima, najviše engleskom, te na neverbalnu komunikaciju i odnos s gostima.

Na kraju časa polaznicima su podijeljene knjige autora Dr Osmanagića kao dodatno gradivo, a već za 7 dana slijedi finalni ispit nakon čega će biti poznat broj novih službenih vodiča Fondacije.

“Zadovoljan sam odzivom na konkurs kao i kvalitetom prijavljenih kandidata. Ipak, obzirom na tešku i nepredvidivu situaciju u turističkom sektoru te na popunjenost radnog kapaciteta u vodičkoj službi Fondacije, ove godine smo odlučili poidgnuti kriterije na još višu ljestvicu. Tako su samo oni koji su pokazali krajnju ozbiljnost u pristupu kao i talenat i napredak u vještinama prezentacije, imali priliku doći do finalnog testiranja. Oni koji zadovolje i na toj poslednjoj provjeri, bit će raspoređeni na nekim od turističkih lokacija Fondacije u Visokom i već sredinom maja dočekivati goste s prezentacijama o najnovijim otkrićima.”, rekao je Ajdin Ahmetspahić, koordinator vodičke službe Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Izvor:piramidasunca.ba