Novosti

VOLONTERI I STRUČNO OSOBLJE NASTAVLJAJU ARHEOLOŠKE RADOVE U TUNELIMA „RAVNE 3“

Skoro dva mjeseca su prošla od početka ovogodišnje volonterske akcije u Bosanskoj dolini piramida, a za ovaj period volonteri iz Europe radili su i rade u sekcijama tunela „Ravne 3“, pod budnim okom arheologa Fondacije Amne Agić.

–          Ove godine vratili su nam se volonteri koji su željno iščekivali dolazak u Bosansku dolinu piramida i učešće u najotvorenijem arheološkom projektu u svijetu. Od početka juna imali smo volontere iz Francuske, Danske, Njemačke, Češke, zemalja regije, ali i Bosne i Hercegovine, a i tokom ovih udarnih mjeseci, kada nam je sezona na vrhuncu, imamo još najava za dolaske i volontiranje. – priča nam Amna Agić.

Volonteri su angažovani u tunelima „Ravne 3“ gdje su i do sada urađene brojne stvari u sekciji koja je otvorena 2019.godine i gdje su pronađeni brojni interesantni predmeti, ostaci, kao i organski materijal.

–          I u ovih skoro dva mjeseca radova imali smo dosta pronalazaka, otkrili smo nekoliko ulomaka keramike i na osnovu tog broja sigurno imamo barem 2-3 keramičke posude koje smo datirali u period ranog srednjeg vijeka. Otkrili smo i još jedan suhozid koji je građen istom tehnikom kao i ostali u ovim tunelima, ali i tunelima Ravne, što nam govori o povezanosti ovih tunela. Istaknula bih i značajne količine organskog materijala na koji smo naišli, a u planu je da neke od uzoraka, kao i do sada, pošaljemo na analize datiranja. – pojasnila nam je Agić.

Sekcija u tunelima „Ravne 3“ koja je otvorena 2019.godine donosi brojna značajna otkrića, nastavljaju se radovi i istraživanja, a u proteklom periodu kroz istraživanje ovih tunela otkriveni su različiti kulturni slojevi, što je jedan od dokaza da su ovi tuneli kontinuirano bili korišteni kroz različite vremenske periode.

Izvor:piramidasunca.ba