Novosti

VISOČKI LJEKOVITI IZVORI VODE – PRILIKA ZA PROŠIRENJE TURISTIČKE PONUDE GRADA VISOKOG

IZVOR CAPARIŠ – VODA PUNA JODA KOJA LIJEČI ŠTITNU ŽLIJEZDU

Grad Visoko turističku ponudu u budućnosti trebao bi proširiti i na izvore ljekovitih voda kojih osim AP Ravne 2 ima u skoro svim Mjesnim zajednicama.

Bilo da liječe probleme sa štitnom žlijezdom, anemijom, epilepsijom, probleme kod bolesti očiju, žive vode koje liječe su odavnina opisane u Visočkoj nahiji i drugim knjigama o Visokom i visočkim bogatstvima.

U današnje vrijeme treba biti jako oprezan kod preporuka o ljekovitosti, jer ekologija nam još uvijek nije jača strana pa su neka izvorišta u međuvremenu i ugrožena divljim deponijama koje nastaju u šumama.

Smeće se istrese iz prikolice traktora, a u povratku prikolica bude puna komadima svježe izrezanog stabla pretežno neplaniranog za sječu.

Kontrolu zdravstvene ispravnosti vode koje obuhvata mikrobiološku i fizičko-hemijsku analizu trebalo bi još više pojačati i tako ukazati na ispravnost ili neki od probelma sa vodom ako postoje te upozoriti stanovništvo i turiste.

Priču o ljekovitim vodama treba početi u MZ Arnautovići. Na putu od nekadašnje Kovine, Matresa starom cestom prema Uvorićima smješten je izvor Capariš-Caperiš. Izvorska voda puna joda i drugih, za zdravlje korisnih minerala.

Mještani izvor zovu “Capariš”. Zašto Capariš? Većina ne zna. Neki vele da je to ime za vlažno zemljište. Jedan od bitnijih momenata za zdravlje je tvrdnja jedne ozbiljne gospođe koja je pijući vodu riješila problem sa štitnom žlijezdom.

Ne samo ona nego i druge žene arnautovićkog kraja. U novinama “Naš život” iz 1974. godine spominje se ljekoviti izvor “Capariš” te njegova ljekovita svojstva. Svi koji ovdje toče vodu su prezadovoljni njenim okusom i vele da niko nije imao nekih stomačnih i drugih problema.

Da li je izvor “Capariš” dobio ime po ljekovitoj biljci Capparis spinosa koju doduše vezuju za Mediteran? Al’ ako ima joda, možda to odgovara ovoj vrsti biljke.

Dobro bi bilo da se za svaki slučaj ovaj izvor bakteriološki ispita i da, ako je sve OK, dobijemo novi mamac za turiste. Još prije korone ovaj izvor su posjećivali turisti iz cijele BiH u potrazi za zdravljem. Pandemija ih je malo prorijedila.

Inače, dobri poznavaoci zemljišta u ovom rejonu tvrde da su sve vode do Tičića ljekovite. O Tičićima je sve rečeno. Livade preko puta izvora Capariš su nekad bile poznate po ekstra kvalitetnom grožđu, a rejon se zvao Vina.

Vjerovatno se nisu proizvodila dobra vina jer bi Capariš zvali Dabravine po dobrim vinima, a Dabravine su danas mnogo bliže Varešu. Dabra Vina.

Sa druge strane ceste za Uvoriće se nekad crpila voda “Santa”. Bosanski kraljevi su vezani baš za nju. Crkve i rezidencije nicale su uvijek uz izvorišta ljekovite vode. Lijepo je promijeniti vodu i minerale u njoj.

Nije ista ona sa Vrutka, ona kod tunela Ravne i “Capariš”-voda. U nekoj narednoj priči valja posjetiti Kondžilo i predstaviti vodu punu željeza koja liječi anemiju, a dodirnuti se i Studenca i Kapavca čija ljekovita svojstva vežu za epilepsiju i bolesti očiju.

Izvor:visoko-rtv.ba