Novosti

U VISOKOM SVEČANO OBILJEŽEN 2. MAJ – DAN ARHEOLOŠKOG TURIZMA

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ radno je obilježila 2. maj – dan arheološkog turizma. Na svim lokacijama na kojima radi Fondacija, od Podzemnog labirinta Ravne, do Bosanske piramide Sunca i Mjeseca, tumulusa u Vratnici i parka ‘Ravne 2’, bilo je živo.

Bosanska dolina piramida privukla stotine i stotine gostiju iz različitih zemalja. Povratak dr. Semira Osmanagića sa turneje po Vijetnmu i Australiji bila je prilika brojnim posjetiocima da se susretnu s pronalazačem bosanskih piramida.  Domaći i strani gosti su uživali u obilasku Prahistorijskog labirinta tunela Ravne, a na izlazu su imali brojna pitanja za dr. Osmanagića, na koja je strpljivo odgovarao, te se sa svima i fotografisao za uspomenu na dolazak u Bosansku dolinu piramida.

Pored organiziranih dolazaka gostiju iz Slovenije, u Visokom boravi i grupa žena iz cijele Evrope, a tu su i redovni gosti iz zemalja regiona, kao i Češke i Slovačke.

Uporedo sa stalnim posjetama i dolascima gostiju, radi se i na uređenju infrastrukture u Kompleksu Ravne, pa je tako otvorena i kućica u kojoj se nude tradicionalna bosanska jela, a na taj način su i gurmani došli na svoje.