Novosti

U Visokom izložba starih razglednica bh. gradova u povodu Dana nezavisnosti

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, JU Historijski arhiv Sarajevo, u saradnji sa Zavičajnim muzejem Visoko ogranizira izložbu “Gradovi BiH u zbirci fotografija i razglednica Historijskog arhiva Sarajevo”, koju je priredila viša arhivistica ovog arhiva Almira Alibašić Fideler.

Otvaranje izložbe bit će upriličeno u petak, 26. februara, u Zavičajnom muzeju Visoko u 14 sati. 

– Ova izložba je već ranije postavljana u Sarajevu u povodu Dana državnosti BiH 2019. godine. Mi smo u saradnji sa Zavičajnim muzejem Visoko zajedno željeli ovaj put obilježiti Dan nezavisnosti BiH u Visokom. Željeli smo na ovaj način izaći iz Sarajeva i na djelu pokazati povezanost između institucija i gradova u BiH, pogotovo oko ovog praznika koji je najveći praznik države  BiH, Dan nezavisnosti – kazao je u razgovoru za Fenu direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović. 

Naglasio je da posebno zadovoljstvo predstavlja to što Historijski arhiv Sarajevo, kao jedna ustanova glavnog grada BiH, ima priliku da sarađuje sa Muzejem iz Visokog, koji je jedan od najljepših i najstarijih bosanskih gradova, mjesto stolovanja bosanskih vladara iz srednjeg vijeka.

 – Na izložbi će biti predstavljen veliki broj fotografija i razglednica koji Historijski arhiv Sarajevo čuva u svojoj zbirci, a koje se odnose na bosanskohercegovačke gradove. Ideja je da se ove fotografije predstave javnosti i pokažu raznolikost naše zbirke, istovremeno okrivajuću gradove u jednom specifičnom vremenskom period za njihov razvoj, kao i u periodu važnog razvoja fotografije i razglednice, medija kao takvih, uz pomoć kojih saznajemo tačno i vjerno o izgledu naših gradova, njihovih važnih objekata, ulica, pojedinih dijelova, o ljudima, životima, svakodnevnici, gradnji, kulturi, upravnim i vjerskim objektima – kazao je Ohranović. 

Prema njegovim riječima, zbirka fotografija i razglednica Historijskog arhiva Sarajevo je jedna od najzanimljivih zbirki koju posjedu, a formirana je zahvaljući poklonima i oktupima. 

– Ova naša zbirka danas broji oko 2.500 komada fotografija i razglednica, ne ubrajajući tu fotografije i razglednice iz albuma i mapa. Najveći broj fotografija i razglednica datira iz austro-ugarskog perioda i perioda između dva svjetska rata, otprilike od 1878. do 1970. godine, tih neki stotinjak godina. Mislimo da su fotografije i razglednice zadržale autentičan historijski izvor o izgledu gradova, predjela, događaja i prošlosti, tako da možemo na neki način prikazati kako su ti gradovi BiH izgledali prije nekih stotinjak godina – kazao je Ohranović. 

Pokrovitelj izložbe “Gradovi BiH u zbirci fotografija i razglednica Historijskog arhiva Sarajevo” je Grad Visoko i bit će postavljena 15 dana u Zavičajnom muzeju u Visokom. 

Ohranović je pozvao sve zainteresirane građane Visokog ali i drugih gradova da ukoliko žele da vide ovu izložbu, već od sutra nakon otvorenja, to učine u narednih 15 dana. 

Naglasio je da će izložba sutra biti otvorena u skladu sa epidemiološkim mjerama, koje su na snazi zbog pandemije koronavirusa. 

Izvor:visoko-rtv.ba