Novosti

U POSJETI BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA BORAVILE GOŠĆE IZ IRAKA

Iako je kroz prahistorijske tunele Ravne i preko betonskih blokova piramide Sunca prošlo na stotine hiljada ljudi iz gotovo svakog kutka zemaljske kugle, neki od njih ipak fasciniraju. Često su to gosti iz egzotičnih otočnih, Karipskih ili Polinezijskih mjesta, malih manje poznatih afričkih država ili mističnih južnoameričkih zemalja.

Nerijetko su volonteri iz upravo ovih dijelova svijeta učestvovali u iskopavanjima piramida i čišćenjima tunela u Kompleksu Ravne.

Nedjeljno popodne ovaj put smo pak imali priliku ugostiti mlade djevojke iz Iraka, zemlje na kojoj počivaju ostaci starih civilizacija Akada, Sumera, Babilona i Mezopotamije, za koje se dugo vjerovalo da su najstarije organizovane civilizacije svijeta.

Grupa djevojaka u posjeti je BiH već nekoliko sedmica, posjetile su veće gradove i interesantne lokalitete, a svakako na listi želja za posjet stajale su i neizostavne bosanske piramide.

Nisu krile uzbuđenje nakon prolaska kroz podzemne ljekovite prolaze, a kako kažu najviše ih je dojmila prezentacija o vodi i njenim karakteristikama obzirom da su i same aktivistice za zaštitu životne sredine pa shvataju važnost poznavanja svojstava tekućine od koje nastaje život.

Nakon tunela posjetile su i park Ravne 2, a pozvane su i da dođu u posjetu tokom proljetnih i ljetnih dana, kada Park i cijela Dolina ožive uz vegetaciju, zvuke prirode i mnogobrojnih manifestacija koje Fondacija tada organizuje.

Izvor:visoko-rtv.ba