Novosti

TURISTI IZ ENGLESKE PO ČETVRTI PUT U VISOKOM

Otkako su 2005. godine postavljene teorije Semira Osmanagića da je Visoko dolina bosanskih piramida, turizam u našem gradu ne prestaje da se razvija. Na ulicama se u svako doba godine može vidjeti pokoji stranac, ali posebno u ljetnim danima jer im suho vrijeme omogućava da nesmetano obilaze tunele, arheološke parkove i da volontiraju.

Zbog dobrog geografskog položaja, a niskih cijena, Visoko je odličan izbor za sve turiste jer omogućava jeftin boravak i hranu, a istovremeno i obilazak svih ostalih bh. turističkih centara koji se nalaze na skoro jednakoj udaljenosti od Visokog.

Hodajući glavnom ulicom, u vašerskoj gužvi smo spazili grupicu turista i odlučili da ih pitamo sve ono što nas domaćine najviše zanima.

„Mi smo iz Engleske. Ovo nam je već četvrti put da dolazimo u Visoko“, rekli su nam odmah na početku i od srca se nasmijali i obradovali obzirom da smo im prišli. Čini se da je, pored piramide, jedan od glavnih razloga zašto su ovdje to što osjećaju toplinu, pozitivnu energiju i što su naši ljudi veoma „friendly“. Tako kažu.

„Najzanimljivija nam je piramida. Volontirali smo gore. Ovdje se toliko osjeća neka pozitivna energija. Znamo i za vašer, nije nam prvi put da smo tu i ovo je nevjerovatan događaj. U Visokom ostajemo najmanje dvije sedmice svaki put kada dođemo…“, zadovoljno su rekli na kraju, a mi smo ih pustili da uživaju i dive se ljepoti našeg načina života.

Visočani, turizam je djelatnost koja nikada neće nestati. Svaki turistički potencijal bi trebao biti iskorišten. Stoga, budimo ponosni domaćini. Lijepo je vidjeti ljude iz cijelog svijeta na našim ulicama kako uživaju u našoj tradiciji i našim blagodatima možda i više nego mi sami.

Izvor: ViPromo