Novosti

TRAJU RADOVI U NOVIM SEKCIJAMA TUNELA „RAVNE 3“

Već četvrti mjesec traje arheološka i volonterska sezona u Bosanskoj dolini piramida, a pored brojnih otkrića koja su se desila i ove godine, u Visoko su se ponovo vratili i volonteri u nešto većem broju. Nekoliko ih je i trenutno angažovano, a ove sezone radi se u tunelima „Ravne 3“.

– U sredini smo septembra, još uvijek radimo punom parom, a tu s nama je i nekoliko volontera, dok u narednim danima očekujemo još nekoliko njih da nam se pridruže. Aktivno radimo u tunelima „Ravne 3“, završili smo prvu fazu arheoloških istraživanja, o otkrićima smo već mnogo govorili i izvijestili javnost, a trenutno radimo na raščiščavanju južnog lijevog prolaza od rastresitog materijala koji je ubačen u ove tunele. U planu je da još nekoliko dana radimo u ovim tunelima, otvaramo jednu novu sekciju, novi prolaz, a nakon toga kada stvorima uslove za rad u novootkrivenim tunelima „Ravne 4“, tu ćemo započeti našu narednu kampanju arheoloških istraživanja. – kazala nam je Amna Agić, arheolog Fondacije.

Rad tokom zimskih mjeseci ovisi i o broju prijavljenih volontera, ali je najviše baziran na administrativne radove, kao i pripreme za narednu sezonu.

– Nakon kraja zvaničnog dijela arheološke i volonterske sezone, mi nastavljamo rad na izvještajima, dokumentovanju pronalazaka, kao i pripremi dokumentacije, dok zimski period koristimo i kako bismo važna otkrića i uzorke poslali na analize i datiranja, tako da je naredni, jesenji i zimski period administrativnog tipa. – pojasnila nam je Amna Agić.

Izvor:piramidasunca.ba