Novosti

Tragom starih fotografija: Sahrane do 1971. godine obavljale su se povorkama kroz centar grada

Mlađe Visočane će iznenaditi saznanje da su se sve do 1971. godine sahrane u gradu obavljale ovakvim povorkama kroz centar.

One su se kretale od Doma zdravlja, ulicom JNA, te onom glavnom Ognjena Price, pa preko Sebilja i ulicom Ahmeta Fetahagića. Dženaze su imale kraći ”hod”, ovisnood mjesta polazišta. Tada je po nekoliko sati sve bilo blokirano u gradu.

Izgradnjom arkada na Gradskom groblju praksa se promijenila.

Najveći sprovod u Visokom desio se 27. oktobra 1969. godine nakon smrti , Visočanima izuzetno poznatog, fra Luje Zloušića. Polazak je bio iz visočkog Samostana.

Prisustvo 125 svećenika, nadbiskupa, dva provincijala i mnoštvo svijeta iz Visokog i okolnih gradova najbolje govore o ovom događaju. A potvrda svega je dio objavljenih fotografija.

Zanimljivo je kroz fotografije pogledati visočku arhitekturu te 1969. godine.

Fra Lujo je završio visočku Franjevačku klasičnu gimanaziju, Teološki fakultet, a matematiku i fiziku u Beču. Najveći dio svog života proveo je u Visokom.

Fotografije je najvjerovatnije načinio visočki fotograf Muhamed Konjičanin. Vlasništvo su arhiva Svetišta Gospe Olovske, a objavljuju se uz odobrenje fra Mislava Jozića. Inače o fra Luji Zloušiću snima se dokumentarni film.

Izvor:visoko.co.ba