Novosti

SARADNJA FONDACIJE I „MLADIH VOLONTERA“ NASTAVLJENA I OVE GODINE

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i Udruženje „Mladi volonteri“ iz Visokog već dugi niz godina ostvaruju odličnu saradnju. Upravo u ovom periodu u Bosanskoj dolini piramida borave volonteri iz Turske koji su ovdje kroz aktivnosti „Mladih volontera“, a direktor udruženja Belmin Debelac je posjetio volontere koji su angažovani na tunelima „Ravne 3“. Bila je to prilika i za kratki razgovor o aktivnostima ovog udruženja, te saradnji sa Fondacijom.

– Prethodnih godina i sezona uspostavili smo sjajnu saradnju, posebno u segmentu volontiranja, jer je naše udruženje između ostalog registrovano i za promociju volonterizma i civilnog aktivizma. U ovom momentu u sklopu Memoranduma o saradnji koji imamo, ovdje borave četiri volontera iz Turske koji će volontirati dva mjeseca na lokacijama Fondacije. Mi se trudimo da pored stalnih volontera barem dva puta sedmično pošaljemo i dodatne volontere koji borave u Visokom. Volonteri nam dolaze u sklopu programa Europskog volonterskog servisa, a u ovom momentu kod nas boravi osam mladih ljudi, dvoje je tu na period od 10, odnosno 8 mjeseci, dok je ostalih šest stiglo na dva mjeseca, a očekujemo dolazak i još jedne grupe od šest volontera do kraja godine. – ispričao nam je Belmin.

Impresije koje nose iz Bosanske doline piramida su uvijek fantastične.

– Naši volonteri su stvarno zadovoljni dolaskom i boravkom u Bosni i Hercegovini. Tu su nam pretežno volonteri iz Turske, slična je kultura, tradicija, pa i hrana, nismo imali loših iskustava, druže se i upoznaju s ljudima iz Visokog, nauče pomalo i naš jezik, a po povratku kući dobijamo njihove pozitivne povratne informacije, te želju da se ponovo vrate u našu zemlju. – ispričao nam je Belmin.

Izvor:piramidasunca.ba