Novosti

RITOPEK I NAJDANOVI KRUGOVI – ISTRAŽIVAČKA EKSPEDICIJA

U srijedu, 17. marta 2021. Dr Semir Osmanagić iskoristio je priliku i posjetio par veoma interasantnih lokacija u okolini Beograda i Smedereva.

Prvi lokalitet je u beogradskom prigradskom naselju Ritopeku, na desnoj obali Dunava, nekoliko kilometara nizvodno od drevne Vinče.

Naime, u centru samog naselja, lokalni enzuijasta Zoran Pantić, počeo je s istraživanjima dva interesantna konusna uzvišenja. Prikupljajući podatke saznao je za niz interesantnih događaja. Dva uzvišenja su naseljena sotinama godina ali prilikom gradnje novih kuća i izlivanja ploča ljudi su pronalazili višetonske megalitne blokove koji su se nizali jedan na drugi ili jedan pored drugog. Zbog nemogućnosti uklanjanja ovih blokova, večina kuća građenih na obodima ova dva uzvišenja je veoma plitkih temelja.

Zoran je uočio i druge anomalije. Čitav prostor koji se blagim usponom uzdiže u brdo iznad Ritopeka, postepeno klizi i spušta se prema rijeci. Česti su odroni zemlje i klizišta. Ipak, stotinama godina dva uzvišenja, tek nekoliko desetina metara od samog Dunava, nisu se pomjerili niti centimetar. Ovo, i mnoge druge interesantne priče lokalaca, nagnale su Zorana na početak istraživanja koristeći georadarske i geotermalne instrumente. Zaključio je da se prostor dvije uzvisine sporije hladi, što su i vlasnici kuća potvrdili, pa se osjeća toplota koja izbija ispod zemlje. Georadarom i dronom ustanovio je određene pravilnosti u geometriji ova dva objekta, s blagim ivicama i terasastim stranama.

Dr Osmanagić je izveo mjerenja različitih parametara na jednom od uzvišenja i došao do zaključka da postoje određene energetske i fizičke anomalije koje bi trebalo dodatno istražiti. Naglasio je i da treba imati u vidu blizinu hiljadugodišnje Vinče kao i Starčeva, po kojem je čitava jedna kultura, od prije 8 hiljada godina, dobila ime. Samim time stiču se uslovi za pretpostavku da je i ova lokacija mogla biti naseljena hiljadama godina, a velike aktivnosti bile su i u doba Rimskog Carstva, kada je Dunav bio granica koja je djelila “civiliziranu” rimsku imperiju od ”zaostalih” barbarskih plemena sa sjevera.

Nakon Ritopeka, Dr Semir se s timom prijatelja i saradnika zaputio u mjesto Mala Krsna, kod Smedereva. Mjesto je postalo poznato prije dvadeset godina kada je poznati bioenergičar Najdan Rakić izmjerio postojanje bioloških kreativnih polja na ovom području. On je godinama istraživao geopatogena podzemna zračenja i ispitivao uticaj energija na čovjeka, nakon čega je došao do otkrića kružno oblikovane usmjerene podzemne energije koja ima izuzetno jaka ljekovita dejstva na sve koji borave unutar njenog radijusa.

Ovo, kao i činjenica da su se zaista dešavala iznenadna ljekovita iskustva, dovelo je do masovne posjete tom lokalitetu.

Danas je Najdanov krug dosta manje popularan ali i dalje ostavlja utisak jake energetske tačke. Nakon incijalnih mjerenja Dr Semir je zaključio da ovo mjesto doista emitira veću količinu negativnih jona od okoline te da su blage senzacije, koje se nakon koncentracije i meditacije na ovom mjestu mogu osjetiti, jesu proizvod interesantnih podzemnih energetskih kretanja.

Posjeta je završila ispovješću stanovitog gospodina (nekadašnjeg predsjednika Skupštine eopštine Ćuprija) koji tvrdi da je izliječio mnoge kardiovaskuarne probleme otkada posjećuje Najdanove krugove i koji je u zanimljivom razgovoru otkrio još dosta interesantnih stvari.

Uz istraživačke, odvijaju se i promotivne aktivnosti. Pronalazač bosanskih piramida dao je intervjue vodećim youtube kanalima i lokalnim TV stanicama.

Dosta više o naučno- istraživačkim posjetama Dr Semira Osmanagića i ekipe ubrzo će biti dostupno na službenom youtube profilu Fondacije “BosnianPyramidsTV”.

Izvor:piramidasunca.ba