Novosti

PROF.DR. MIRSADA HUKIĆ – DRAGO MI JE DA JEDAN OVAKAV PROJEKAT IMAMO U BIH

Članica ANU BiH, Europske akademije nauka, specijalista mikrobiologije, prof.dr. Mirsada Hukić, proteklog vikenda je bila gošća Bosanske doline piramida. U razgovoru sa cijenjenom doktoricom saznali smo njene utiske nakon prvog posjeta Bosanskoj dolini piramida, ali i neke interesantne naučne činjenice, kao i aktuelnosti vezane za pandemiju korona virusa.

– Impresionirana sam entuzijazmom dr. Osmanagića i njegovim radom. I ranije sam čula za ovaj projekat, ali prvi put sam ovdje i sretna sam da sam vidjela i doživjela sve ovo. Drago mi je da jedan ovakav projekat imamo u Bosni i Hercegovini, a s druge strane mi je žao što ovaj projekat nema podršku vlasti, kao što je ni ja nemam. Ali bit će podrške, napravit ćemo da ovo bude nešto posebno i interesantno svakome. – kazala nam je cijenjena doktorica Hukić.

Razgovor smo iskoristili i da se dotaknemo njezine struke u kojoj je itekako cijenjena i uspješna.

– Mnogo toga se svakodnevno radi i istražuje, a ono što me u narednom periodu zanima i na čemu radim, jeste socijalni život mikroorganizama. Jako su razvijeni, imaju razvijen život, načine komunikacije, imaju svoje gradove, vode ratove, udružuju se i to su stvari koje otkrivam i na kojima radim. – priča dr. Hukić.

Na kraju nas je zanimalo i aktuelno pitanje vezano za korona virus i kraj pandemije.

– Mislim da će pandemija uskoro završiti, iduće godine nećemo imati pandemiju, ali će virus biti endemija i on će ostati među nama, morat ćemo svake godine da se vakcinišemo. Prave se nove vakcine, naučnici prave kombinacije, koktel sojeva koji kruže i očekujem da pandemija uskoro završi, možda već početkom naredne godine. – otkrila nam je prof.dr. Mirsada Hukić.

Izvor:piramidasunca.ba