Novosti

Posjetioci očarani onim što vide u Bosanskoj dolini piramida

Porodice iz Visokog, ali i cijele BiH, lijepo vrijeme koriste za odmor i uživanje u predivnom ambijentu parka ”Ravne 2”

Poboljšana epidemiološka situacija odrazila se i na Bosansku dolinu piramida. Sve je veći broj gostiju. Kao i protekle godine, tako i ovu godinu obilježavaju posjete gostiju iz cijele BiH, dok izvan naše zemlje najviše posjetilaca stiže iz Srbije, ali smo proteklih dana u Visokom sreli goste iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, kao i nekih drugih evropskih zemalja.

Veća podrška

Fenomenalno je biti ovdje. Pratim sve što se piše, sve komentare, a i sam se bavim naukom, i kad se sve pogleda, šao mi je što ne postoji malo veća podrška, posebno inozemna, inozemne javnosti, da se sve ovo malo ubrza, da se dođe do krajnjeg cilja i da se sklopi jedna veća i kompletnija slika – kazao nam je dr. Nikola Radunović s Cetinja, koji je proteklih dana prvi put bio u posjeti Visokom.

I dok grupe gostiju strpljivo čekaju na ulazu u prahistorijski podzemni kompleks tunela ”Ravne”, koji je najinteresantnija i najmisterioznija lokacija, porodice iz Visokog, ali i cijele BiH, lijepo vrijeme koriste za odmor i uživanje u predivnom ambijentu parka ”Ravne 2”, najuređenijeg i najljepšeg na ovim prostorima.

Osim gostiju iz zemalja regije, u Visoko ponovo pristižu i posjetioci iz drugih dijelova Evrope koji su očarani onim što su vidjeli te već nakon prvog, najavljuju ponovne dolaske i obilazak svih arheoloških lokacija, za što je potrebno izvodjiti nekoliko dana.

Glavna turistička destinacija

Tokom prošle godine Bosansku dolinu piramida posjetilo je 85.000 gostiju, u Fondaciji ”Arheološki park: Bosanska piramida sunca” ove godine očekuju još veću posjetu. Ako je suditi prema prvim proljetnim mjesecima, Visoko će i ove godine biti jedna od glavnih turističkih destinacija BiH.

Znamenite lokacije

Dok vikend i lijepo vrijeme privlače sve veći broj gostiju, pronalazač bosanskih piramida boravi u istraživačko-promotivnoj ekspediciji u Sjevernoj Makedoniji. Makedonija je nova destinacija dr. Semira Osmanagića, a u narednim mjesecima će obići znamenite lokacije u Crnoj Gori i Albaniji.    

Izvor:dnevniavaz.ba/piramidasunca.ba