Novosti

Od močvare pune smeća do najljepšeg na Balkanu

Zvanično otvoren 18. juna 2016. godine

Od močvare pune smeća do najvećeg i najposjećenijeg arheološko-turističkog parka na Balkanu. To je Arheološko-turistički park „Ravne 2“ u Visokom.

Privatne parcele

Zvanično je otvoren 18. juna 2016. godine. Prostire se na površini od 100 000 kvadratnih metara i nalazi se u Visokom, u centru BiH. Nastao je tako što je dr. Semir osmanagić kupio 15 privatnih parcela, koje je spojio u jednu veliku površinu, na kojoj se nalazilo sedam divljih deponija, mnogo divljeg rastinja i močvarnih površina.

Nakon što je voda drenirana, biljke i trava zasađene, deponije uklonjene, zemljište uređeno, sadržaji i instalacije postavljene, Visoko je dobilo predivan park, koji je Osmanagić poklonio Fondaciji „Arheološki park: Bosnanska piramida Sunca“ na redovno održavanje i uređivanje.

Besplatni sadržaji

Zahvaljujućo brojnim edukativnim, sportskim, energetskim, kao i zabavnim sadržajima, uz predivan ugođaj šetnje crnogoričnom šumom, brojne izvore čiste vode i instalacije koje ostavlaju bez daha, park „Ravne 2“ je za svega pet godina postao jedna od nezaobilaznih turističkih destincija u našoj zemlji.

Instalacije i skulpture, labirinti, zelena, kristalna piramida, replike kamenih kugli, meditacijske i joga platforme, uz predivne potoke i fontane, donijele su Visokom i našoj zemlji čarobni kutak, u kojem su do sada uživale desetine hiljada posjetilaca.

Park je postao i članom svjetskog udruženja IAAPA. Ulaz, parkigng, kao i svi sadržaji su besplatni.  

Izvor:piramidasunca.ba/avaz.ba