Novosti

Od hobija do biznisa / Visočki Balvan: Čarolijom graviranja u drvetu mladi kreativci osvojili kupce

Vedin Čelik i Ismail Dedić, sedamnaestogodišnjaci iz Visokog, učenici trećeg razreda Gimnazije “Visoko” pokrenuli su pravu čaroliju od drveta u našem gradu. Naime, jedan od hobija kojim se bave jeste upravo Balvan – kreiranje minijaturnih predmeta od drveta, graviranje na drvetu, te maksimalno prilagođavanje zahtjevima kupaca.

1. Odakle Vam ideja za Balvan?

Na ideju smo došli spontano. S obzirom da smo već posjedovali mašinu za graviranje, te sav potreban materijal, pomislili smo: “Zašto se ne okušati u nečemu novom?”. Sa zvaničnim radom krenuli smo u novembru prethodne godine i već na samom početku primili smo nekoliko narudžbi. Za nekoliko mjeseci rada, sam hobi prerastao je u neku vrstu manjeg posla. Sve smo ovo pokrenuli prije svega zbog zabave i da bismo naučili par novih stvari, dakle ovo je samo jedan od hobija koji ispunjava naše živote.

2. Šta sve imate u svojoj ponudi?

U našoj ponudi svako može pronaći nešto za sebe, u biti, svaki proizvod je unikatan i personaliziran prema vašim željama. Pravimo razne privjeske, notebook-e, kutije, te u svojoj ponudi imamo čak i graviranje slika na drvene ploče manjih dimenzija. Cijelu našu ponudu možete pronaći na našem Instagram ili Facebook profilu.

3. Koliko vam vremena treba recimo za jedan privjesak ili kutiju?

S obzirom da još uvijek pohađamo srednju školu, školske, a i mnoge druge obaveze nas spriječavaju u potpunoj predanosti radu. Svakom proizvodu kojeg kreiramo posvetimo punu pažnju i ljubav, tako da sam proces izrade može potrajati i do nekoliko dana.

4. Zašto baš naziv Balvan?

Naziv “Balvan” posjeduje malu dozu humora i odabran je s razlogom – prije svega jer ostavlja pozitivan dojam na ljude, ali i kako bismo ostali lakše prepoznatljivi.

5. Gdje trenutno izrađujete svoje narudžbe i odakle ljubav prema ovom zanatu?

Sve svoje narudžbe trenutno izrađujemo u toploti našeg doma, a u budućnosti planiramo osnovati vlastiti obrt i započeti rad u privatnoj radionici. U obojici se nalazi određena želja za pravljenjem nečega novog i kreativnog, a ovaj zanat pruža baš to. Svakim danom kreiramo i izmišljamo sve zanimljivije proizvode kako bismo proširili našu kolekciju i time zadovoljili zahtjeve naših kupaca.

6. Koliko je bilo potrebno odricanja da bi sve ovo realizovali?

Za svaku novu ideju koju želimo realizovati potrebno je napraviti iskorak iz svoje zone komfora i suočiti se sa nekim situacijama u kojima se prije nismo nalazili. Pa tako, i za sam Balvan, obojica smo se morali odreći mnogih slobodnih aktivnosti i maksimalno se posvetiti realizaciji samog projekta.

7. Za kraj nam recite šta bi poručili drugim mladim ljudima koji možda imaju želju da se okušaju u sličnim stvarima.

Mladim ljudima, našim vršnjacima, ali i svim ljudima pozitivnog duha koji imaju želju da pokrenu nešto novo i zanimljivo toplo preporučujemo da to i učine. Ako se i ne ostvare sva zadana očekivanja, ta iskustva će vam pružiti više znanja i omogućiti da u budućnosti lakše pravite neke veće iskorake i promjene u životu.

Izvor:visoko.co.ba