Novosti

NOVI METRI OBALOUTVRDE U PARKU ‘RAVNE 2’

Svaki iole lijepi dan bez minusa i padavina u januaru, februaru i martu 2021. tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ maksimalno koristi na unaprijeđenjeu sadržaja u parku ‘Ravne 2’.

Nakon što je Fondacija 2015.-2016. isušila močvarne površine i drenirala postojeće podzemne izvore vode i usmjerila ih prema dva potoka koja teku kroz dvije doline parka, došlo je na red uređenje obala tih potoka. U proljeće 2020. vrijedni radnici Fondacije su uredili prve dvije sekcije potoka uz instalaciju ‘Vremeplov’ praveći obaloutvrdu od kamenih oblutaka iz tunela. Na taj način osigurali su da se u centralnom dijelu parka više ne dešavaju izlijevanja potoka.

Zima 2021. donijela je nastavak tih radova. Nove količine kamenih oblutaka iz tunela ‘Ravne 3’, ‘Ravne’ i ‘Ljekovitih tunela’ omogućile su ugradnju energetskog kamena u tri nove sekcije: južno od ‘Vremeplova’ koja vijuga oko oblasti s crvenom tendom i dječjim igralištem, zatim sjeverno od ‘Vremeplova’ koja se pruža prema multimedijalnoj dvorani, te u prvoj dolini odmah ispred koncertne bine.

Zbog sigurnosti i dugotrajnosti, u izgradnji ovih kamenih zidova koristi se armaturna mreža i beton. Završni sloj betona prekriva se zemljom i travom, a u pojediim sekcijama bit će posađeno cvijeće.

Dužina završenog posla i svih obaloutvrda iznosi u ovom momentu oko 150 metara, odnosno 300 metara ako računamo obje strane. Prilikom gradnje, napravljene su i dvije nove česme, koje su donacija naših sugrađana. 

Izvor:piramidasunca.ba