Novosti

Nova arheološka istraživanja u Kompleksu Ravne

U Kompleksu Ravne ovih dana započeta su arheološka iskopavanja i istraživanja u tunelima ispod “Ljekovite šume” i “Centra za masažu i wellness”. Ovi dijelovi tunela, koji su pronađeni 2019. godine, nazvani su „Ljekoviti tuneli“. Nedavno, početkom 2021. godine, nakon 122 metra čišćenja ovog tunela, pronađen je prolaz slobodan od bilo kakvog rastresitog šljunkovitog zasipa. Ovaj mali dio, dug približno 15 metara, bio je otvoren i prohodan, samim time nije bilo potrebno čišćenje i angažman terenskog tima Fondacije. Otvoreni dio ide u smjeru sjeverozapad-jugoistok. Tim Fondacije nadao se da će pronaći prolaz prema jugoistočnom kraju koji bi dalje mogao povezati “Ljekovite tunele” s ostatkom tunela Ravne, udaljenih 90m. Nažalost, jugoistočni kraj otvorene sekcije završio je tu, pa sa te strane nije bilo mogućnosti za pronalazak spojnog prolaza.
Međutim, prema sjeverozapadnom kraju otvorenog dijela nalazio se mali prolaz, dimenzija 0,7 m x 0,6 metara, koji vodi do djelomično ispunjene šupljine, mnogo veće od bilo kojeg prostora do sada nađenog u „Ljekovitim tunelima“.

Početkom ovog mjeseca započeti su radovi terenske arheologinje Fondacije Amne Agić i terenskog geologa Richarda Hoylea na uklanjanju zasipa iz ove šupljine kako bi se eventualno pronašao kontinuirani prolaz koji ide prema sjeverozapadu. Kao što je obično situacija u tunelima Ravne kada se pronađe velika šupljina (komora), često postoji nekoliko prolaza koji se spajaju iz različitih pravaca. Stoga se očekuje pronalazak tunela koji ide u smjeru juga, povezujući “Ljekovite tunele” s ostatkom mreže tunela Ravne. Također postoji mogućnost da će se prilikom pronalaska i spajanja dva tunela naći konstrukcija suhozida postavljenog na spajanju dva tunela, kao što je do sada bio slučaj. Oni još uvijek nisu pronađeni u sklopu „Ljekovitih tunela“, pa je stoga ovo istraživanje još uzbudljivije.
„Ljekoviti tuneli“ predstavljaju sjeverni dio kompleksa tunela Ravne.

Ulaz u “Ljekovite tunele” koje su među prvima čistili volonteri 2019. godine
Slobodni dio sekcije “Ljekovitih tunela”, otprilike 15 metara dužine, koji se prostire u pravcu sjeverozapad-jugoistok

Prije nego započnu konkretna arheološka istraživanja, sav ubačeni šljunkoviti materijal mora biti uklonjen sa samog kraja otvorene sekcije. Ovo omogućuje čist prilaz radnom prostoru i onemogućuje miješanje bilo kakvog potencijalnog predmeta od interesa sa aktivnostima terenskog tima.

Na slici je terenski geolog Richard Hoyle prilikom istraživanja uskog prolaza prema djelomično zatrpanoj komori lociranoj na sjeverozapadnom kraju otvorene sekcije.

Richard je izmjerio dimenzije poluzatrpane prostorije i zaključio da se širina tunela mijenja sa 70 na otprilike 125 centimetara. Visina komore se također mijenja ali bez uklanjanja dijela ubačenog šljunka ne može se znati koliko. Ona može biti barem duplo veća od sekcije koja dovodi do komore. Također, jasno se vidi nastavak zatrpanog tunela koji vodi iz komore dalje u smjeru sjeverozapada.

Spojni prolaz između nedavno otkrivene djelomično popunjene komore i slobodnog dijela tunela ima oblik svoda što ukazuje na stabilni integritet strukture.

Skica prikazuje dio tunela koji vodi prema djelomično zatrpanoj komori. Pod je izdignut otprilike 1 metar iznad tvrde gline i konglomerata kao granice originalnih tunela. Čini se da su ovime graditelji željeli zaštiti strukturu od nakupina vode koja se sada akumulira na vodonepropusnom tlu.

Radovi će se dalje fokusirati na uklanjanju rastresitog šljunkovitog metarijala kako bi se prišlo stražnjoj strani ove prostorije.

Izvor:piramidasunca.ba