Novosti

NASTAVLJENI RADOVI U TUNELIMA „RAVNE 3“, POLAKO POČINJU PRISTIZATI I PRVI VOLONTERI

U proteklom periodu nastavljeni su radovi u novootkrivenim tunelima „Ravne 3“ koji se nalaze u sklopu Kompleksa Ravne u Visokom. Radove vodi arheolog Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“  Amna Agić, a nakon što su 2019.godine pronađeni brojni artifakti i interesantni dokazi, i od ovih istraživanja se očekuju interesantni rezultati.

– Pored volontera koji su nam ponovo počeli pristizati sa mnom je i kolega Amar Tufo, a trenutno smo bazirani na sekciju koju smo otvorili 2019.godine, gdje smo pronašli veliki broj bitnih arheoloških predmeta koje smo klasifikovali i datirali, a u ovim tunelima smo tokom dosadašnjih istraživanja pronašli i više kulturnih slojeva. I ove sezone fokus će biti na toj sekciji koja nije potpuno istražena, a trenutno radimo na izbacivanju šljunkovitog materijala, te njegovom prosijavanju. – ispričala nam je arheolog Fondacije, Amna Agić.

Tokom ovih radova pronađen je i organski materijal koji će imati i svoju posebnu priču nakon završetka arheoloških istraživanja.

– Imamo sve više istraženog i očišćenog prostora u ovim interesantnim sekcijama, a ovu priliku bih iskoristila i da pozovem volontere da nam se priključe u radovima, te na taj način pomognu projekat, ali i steknu nova iskustva, te upoznaju nove ljude i kulture. – kazala je Agić.

Izvor:piramidasunca.ba