Novosti

ITALIJANA ILARIA LAVARRU U VISOKO PRIVUKLE NAJVEĆE PIRAMIDE NA SVIJETU

Italijan Ilario Lavara (Lavarra) već četvrtu godinu se nalazi na interesantnom putovanju, putovanju svijetom na motoru vespa proizvedenom 1968.godine. Za protekle četiri godine, uprkos pojavi pandemije korona virusa uspio je da obiđe 83 zemlje svijeta i pređe oko 140.000 kilometara, a ovih dana na svom putu svratio je i u Bosnu i Hercegovinu.

– Na put sam krenuo iz rodnog Milana u septembru 2017.godine, putovanje sam nazvao Grand Tour, a u dosadašnjem putovanju otišao sam do sjevera Evrope, nakon toga se spustio do Španije, pa Maroka, Južne Afrike, Egipta, Turske, pa Južne Azije. Obišao sam Tadžikistan, Kirgistan, Turkmenistan, Saudijsku Arabiju, Oman i Bahrein, a kada se vratio do Irana sa željom da se uputim prema Australiji desila se korona pa sam ostao osam mjeseci zarobljen u Iranu. Zatim sam se vratio u Tursku i sada putujem širom istočne Evrope, jer je to jedini dio svijeta gdje mogu slobodnije da putujem. Plan je da nemam plana, putujem svojom vespom starom 53 godine, pa ćemo vidjeti šta me dalje očekuje. – ispričao nam je Ilario, kojeg smo sreli u Visokom, tokom obilaska Bosanske doline piramida.

U našoj zemlji je obišao Mostar, za koji je mnogo toga čuo, pa je imao želju da ga posjeti i da vidi Stari most, nakon toga je bio i u Sarajevu, koje mu se također jako dopalo, a onda je stigao u Visoko.

– Ovdje sam se sreo sa svojim prijateljem Bartolomejom Stankovićem (poznati bh.pijanista), nisam znao mnogo o Visokom, osim što sam čuo da su ovdje najveće piramide na svijetu, da je turistički grad u kojem se ima mnogo toga za vidjeti. Puno je zelenila, priroda je čista i netaknuta, a to je vrlo važno za mene. – kazao nam je ovaj zanimljivi Italijan.

Izvor:piramidasunca.ba