Novosti

INTERVJU, SEMIR OSMANAGIĆ Sve što niste znali o bosanskim piramidama i kako smo promijenili svjetsku povijest

Dr. Semir Osmanagić inozemni je član ruske Akademije prirodnih znanosti te direktor Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca. Svjetsku je slavu, gotovo preko noći, stekao tezom o postojanju tzv. bosanskih piramida te od Visokog, grada u središnjoj Bosni, napravio svojevsrnu turističku meku.

Dr. Semir Osmanagić inozemni je član ruske Akademije prirodnih znanosti te direktor Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca. Svjetsku je slavu, gotovo preko noći, stekao tezom o postojanju tzv. bosanskih piramida te od Visokog, grada u središnjoj Bosni, napravio svojevsrnu turističku meku.

Dr. Osmanagić rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Jedni ga osporavaju i nazivaju običnim amaterom, dok ga drugi obožavaju i diviniziraju, titulirajući ga najvećim arheologom našeg doba.

Poštovani dr. Osmanagiću, jeste li do danas dokazali postojanje tzv. bosanskih piramida? Kako i na koji način?

– U proljeće 2005. otkrio sam bosanske piramide u Visokom. Sustavnim znanstvenim radom dokazali smo da je riječ o kompleksu od šest piramida (Bosanske piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Zemlje, Ljubavi i Šesta piramida), nekoliko tumulusa (vještačkih konusnih uzvišenja) i prahistorijskoj podzemnoj mreži tunela i prostorija, čijih smo šest ulaza otkrili do sada (tuneli KTK, Ravne, Ravne 2, Ravne 3, Ravne 4 i Ljekoviti tuneli). Očistili smo više od tri kilometra postojećih tunela, učinili ih dostupnim posjeticima i pronašli oko 3.200 artifakata iz različitih vremenskih perioda.

Bosanska piramida Sunca je, ispod nanosa zemlje i vegetacije, prekrivena vještačkim betonskim blokovima koji, prema analizama sedam instituta za materijale iz Italije, Francuske, Češke, Slovačke i BiH ima bolje karakterstike od naših betona u 21. stoljeću (veća čvrstoća i manja poroznost). Orijentacija stranice piramide prema sjeveru, s greškom od 0 stupnjeva, 0 minuta i 12 sekundi, je preciznija od orijentacije egipatskih, kineskih ili peruanskih piramida, a prema mjerenjima državnog Geodetskog zavoda.

Starost piramide je odredio kijevski Institut za radiokarbonsko datiranje na osnovu organskog materijala, fosiliziranih listova, pronađenih između betonskih blokova i iznosi 29.200 +/- 400 godina. Američki astrofizičar dr. Paul La Violette je odredio precizni kalibrirani (kalendarski) datum od 33.600 godina, što kompleks piramida u Bosni čini najstarijim poznatim građevinama na svijetu.

Istraživanje bosanskih piramida je postala najaktvnija arheološka lokacija u svijetu. Svake godine stotine volontera, istraživača i naših radnika učestvuje u arheološkim iskopavanjima i multidisciplinarnim znanstvenim mjerenjima. Do sada su arheološki projekti u Egiptu, Kini, Peruu ili Meksiku uglavnom trajali 15 do 30 dana godišnje s jednim arheologom i 15-ak radnika. U našem slučaju, aktivno se radi svih dvanaest mjeseci godišnje. Samo u posljednjih deset godina imali smo u Visokom više od 3.600 volontera iz 63 zemlje, sa šest kontinenata. Nikada ovakav entuzijazam i otvorenost u svijetu arheologije nije zabilježen.

Na Bosanskoj piramidi Sunca imamo 20 većih arheoloških sekcija (sondi), a kupovinom vlastitih parcela u podnožju piramide 2017.-2021. i dalje otvaramo vrlo značajne površine piramide. Na Bosanskoj piramidi Mjeseca smo otvorili 64 sonde dokazujući da je riječ o unikatnoj terasastoj piramidi, gdje su graditelji oblikovali ploče pješčara i slagali ih u terase. Između terasa su koristili glinu kao vezivni i građevinski materijal, koja je objektu davala fleksibilnost u slučaju zemljotresa, ali i vodootpornost, termičku i zvučnu izolaciju. Na vrhu Hrama Majke Zemlje smo otkrili ostatke dva neolitska naselja koja nam govore da su dugo nakon napuštanja piramida ovi prostori bili interesantni za čovjeka.

Graditelji su koristili elemente sakralne geometrije kao i u Egiptu. Kod tzv. Keopsove piramide imamo primjenu istostraničnog trokuta (stranice piramide) te broja pi (3.14) i broja fi (1.618) koji su iracionalni brojevi. U slučaju Bosanske doline piramida također imamo istostranične trokutove na Bosanskoj piramidi Sunca, ali i istostranični trokut kojeg formiraju tri piramide (Sunce, Mjesec, Zmaj) s međusobnom udaljenošću od 2.180 metara između njihovih vrhova. Na primjeru Bosanske piramide Sunca graditelji su koristili kvadratni korijen iz dva i tri, čiji su rezultati također iracionalni brojevi. Za drevne narode iracionalni brojevi su bili živi, a kada ih ugrade u piramide poruka je bila da su i piramide (energetski) žive. I, na koncu, novo otkriće je i primjena spirale Zlatnog presjeka (broja fi). Vrh Bosanske piramide Sunca je početna točka spirale, a na njenoj liniji leže vrh Bosanske piramide Ljubavi i dva piramdialna uzvišenja (Krtnica i Četnica).

Stoga ćemo i dalje nastaviti iskopavanja, laboratorijske analize, radiokarbonska datiranja i energetska mjerenja s još većim intenzitetom.

Timovi fizičara, elektroinžinjera, te inžinjera zvuka i telekomunikacija iz Italije, Njemačke, Hrvatske, Finske i Srbije su, nakon niza mjerenja, utvrdilli da piramide generiraju specifična energetska polja i zračenja. Na vrhu piramide to je energetska zraka, električna po svojoj prirodi, frekvencije 28 kHz, elipsastog oblika. Za fizičare nema sumnje da je tu riječ o Teslinim skalarnim valovima idealnim za komunikaciju na velike udaljenosti. U tuneliam mjerimo najbolje frekvencije elektromagnetizma (28 kHz), ultravzuka (28 kHz), Šumanovu rezonancu (7,83 Hz) i visoku koncentraciju negativnih iona s ljekovitim nivoima većim od 35.000 ni/ccm.

Mi smo pioniri u svijetu u izučavanju svrhe piramida, odbacujući bajkice da su egipatske piramide gradile desetine tisuća robova kao grobnice faraona, a latinoameričke kao mjesta žrtvovanja. Najveće, najstarije i superiorne piramide bile su energetske mašine koje su davale čistu i besplatnu energiju, vrlo specifične frekvencije elektromagnetizma, električnih polja, orgonske energije, ultrazvuka i negativne ionizacije, koje su imale funkcije komunikacija na velike daljine, beneficije po čovjekovo zdravlje, dug život, imunitet, unapređenje molekularne strukture vode i hrane, čišćenje zraka, unapređenje bioenergetskog omotača (aure) oko tijela, razvoja duhovnih čula koja su omogućavala razvoj svih mentalnih potencijala do maksimuma.

Sve ono što nam je u životu bitno donosile su energije piramida. Ako nas danas arheolozi i egiptolozi ne razumiju (jer ih nitko ne uči o stvarnoj svrsi piramida u školama), za 20 ili 50 godina će ići našim stopama. Stoga odgovor na vaše pitanje ‘da li postoje tzv. bosanske piramide’ je vrlo jasan: nema takozvanih piramida, ali ima drevni piramidalni kompleks u Visokom.

Dokaže li se da su tzv. bosanske piramide ‘čovječjih ruku djelo’, koliko to mijenja našu povijest kako smo je do danas tumačili?

– Postojanje bosanskih piramida je već promjenilo dosadašnje knjige povijesti. Naša civilizacija nije stara 7.000 godina, već najmanje 100.000 godina, nema evolutivni karakter već ciklični, u dalekoj prošlosti su postojale razvijenije civilizacije od naše. Čini se da većina dogamtskih i konzervativnih historičara i egiptologa još nije svjesna da ih je vrijeme pregazilo i da oni još uvijek žive u XIX. stoljeću.

Vaša poruka za osobe s invaliditetom? Živimo u tmurna vremena, treba nam i malo pozitive…

– U pravu ste. Živimo u neveselim vremenima. Povijest ljudskih društava svodi se na skriveni odnos manjine koja kontrolira i manipulira većinom. Danas je to očiglednije nego ikada prije. Ipak, dokle god slobodno mislimo, bit ćemo gospodari svoje sudbine. Dušu nam nitko ne može zarobiti, ako shvatimo njenu vječnost i ne podliježemo strahovima. A na fizičkom nivou mogu samo reči da je svako dobrodošao na piramide i tunele u Visokom. Do ulaza u tunele se može automobilom te kretati unutra u kolicima. Za kratko vrijeme posjetioci mogu kroz čisti zrak disati punim plućima, osjetiti ugodne energije piramida i izaći smireni i zadovoljni.

Zašto se toliko osporava vaša postavka o postojanju jedne drevnije civilizacije? Bojimo li se ‘redizajnirati’ povijest?

– Ovo je projekt koji zauvijek mijenja svjetsku historiju, a dolazi iz srca BiH. Umjesto priča o Bosni kao zemlji rata, nasilja, ratnih kriminalaca, korupcije, neimaštine, odlaska mladih i obrazovanih, dakle samo negativnih informacija, mi mijenjamo imidž u zemlju piramida, istraživanja, volontera, turizma, pozitivne energije. Prije 15 godina u Visokom je bilo bukvalno nula turista. Zahvaljujući našoj promociji širom svijeta, svake godine privučemo nekoliko desetina tisuća turista u Visoko iz 160 zemalja svijeta.

Fondacija razvija nekoliko vidova turizma: arheološki, ljekoviti, volonterski i duhovni. U proteklih nekoliko godina godine kupili smo 65.000 kvadratnih metara zapuštenih, močvarnih parcela. Isušili smo ih, uredili šumu, zasadili travu i napravili najljepši park na jugu Europe. U parku ‘Ravne 2’ je veći broj donacija iz svijeta, od megalitnih blokova s umjetničkim uklesanim simbolima, do spiralnih botaničkih vrtova, energetskih kamenih instalacija, parka kamenih kugli, rekreacijskih staza i dječjih igrališta, bini za koncerte i meditacije, ukratko oaza duhovnog mira. Tu održavamo ‘Team building’ aktivnosti, uz već postojece meditacijske i yoga retreate te edukacijske posjete ekskurzija.

Uvodimo nove standarde i stvaramo atrakcije kako bi privukli i što duže zadržali goste iz čitavog svijeta.

Izvor:piramidasunca.ba/in-portal.hr