Novosti

FONDACIJA PROŠIRUJE VELIKI PARKING NA RAVNAMA

Turistička infrastruktura postaje ključno pitanje boljeg prijema posjetilaca u Visokom i na bosanskim piramidama. Pri tome najatraktivnija lokacija u Zeničko-Dobojskom kantonu, Podzemni labirint Ravne s parkom Ravne 2 i Aero banjom drži primat u hitnosti rješavanja putne mreže i parking prostora.

U novembru 2019. Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ je dogovorila s Gradskom upravom Visoko korištenje zapuštene šikare na Ravnama kao parking prostora. U decembru 2019. i januaru 2020. Fondacija je investirala 25.000 KM u čišćenje šikare od niskog rastinja i smeća, dovoženje 250 kubika tampona te valjanje istog. Napravljen je parking prostor od 4.800 kv.m. Oivičen je sa 120 betonskih vaza promjera jednog metra ispunjenog kupljenom zemljom u koju su radnici Fondacije zasadili cvijeće.

Tokom ljeta 2020. s rekordnim posjetama turista utvrđen je maksimalni kapacitet parkinga na Ravnama: 225 automobila i šest autobusa. Nekoliko vikenda u augustu, septembru i oktobru 2020. parking je bio prepun i vozila su parkirana na alternativnim lokacijama: pored parkinga, u Aero banji, ispred tunela, na manjem parkingu Fondacije prije Aero banje i na pristupnom putu prema parku Ravne 2. To je ukupno dalo oko 350 parking mjesta za automobile.

Budući se očekuje da će 2021. biti još posjećenija od prošle godine, Fondacija je pristupila proširanju parking prostora. Nakon razgovora s novom Gradskom administracijom, tim Fondacije je prionuo čišćenju dodatne šikare kod postojećeg parkinga. To je bio prostor nekadašnjih vojnih tranšea tako da je bila neophodna upotreba dva bagera za zemljane radove na ravnanju terena. Fondacija je pripremila dodatne količine tampona i nasula polovicu površine od 1.800 kv.m. Prostor je zatim izvaljan valjkom. Ova investicija je koštala Fondaciju dodatnih 11.000 KM.

Fondacija je nabavila i dodatne betonske saksije te zemlju za sadnju cvijeća (maćuhica). Sadnja će biti obavljena u martu 2021. tako da će biti produžena aleja cvijeća, umjesto nekadašnje aleje smeća. Također, riješeno je pitanje odvoda površinskih voda kopanjem kanala oko parkinga, te izgradnja dva zemljana mosta za pješake.

Kao što je poznato, Fondacija ne naplaćuje nijedan parking prostor koji održava bez obzira da li je iznajmljen ili u njenom vlasništvu. Pri tome, angažuje po pet radnika na usmjeravanju saobraćaja prema parkingu i raspoređivanju vozila. Fondacija redovno kosi prilazne parcele i čisti od smeća.

Ove velike investicije na izgradnji parking prostora i njegovom održavanju doprinosi stvaranju prvog povoljnog utiska svih posjetilaca. To je još jedan primjer profesionalnog ponašanja prema lokalnoj zajednici i gostima i dokaz da je Fondaciji prvi interes zadovoljstvo svih posjetitelja.

Izvor:piramidasunca.ba