Novosti

DR. OSMANAGIĆ ZA RTV VISOKO GOVORIO O INICIJATIVI ZA PROGLAŠENJE ĐOKOVIĆA POČASNIM GRAĐANINOM

Nakon što je čuveni njemački teniser Boris Becker svojim izjavama u programu Eurosporta ponovo skrenuo pažnju svjetske javnosti na projekat istraživanja u Bosanskoj dolini piramida, iz Fondacije su i zvanično uputili u proceduru prijedlog da se najbolji svjetski teniser Novak Đoković proglasi za počasnog građanina Visokog. Tim povodom smo posjetili Kompleks Ravne, te od osnivača Fondacije dr. Semira Osmanagića iz prve ruke čuli šta ta ideja znači za Fondaciju, ali i Visoko.

– Novak Đoković ima 34 godine i nije se lako takmičiti sa izvanrednim, mlađim teniserima, ali uspio je da ih nadvlada mentalno i moguće je da njegov boravak u Visokom ima nekog utjecaja. Na valu ovakvih uspjeha, koji su puno više od sportskih, prije nekoliko mjeseci rodila se ideja da se on predloži za počasnog građanina, a u posljednjih nekoliko dana u razgovorima sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem dogovorili smo da Fondacija ide sa inicijativom da se on i proglasi počasnim građaninom, što je najveće priznanje koje Grad Visoko može da uruči za afirmaciju i promociju. – kazao nam je dr. Osmanagić.

Na kraju smo dr. Osmanagića pitali i kada Novaka možemo ponovo očekivati u našem gradu, s obzirom da je 29. august Dan Grada, te se uz brojne svečanosti upravo na taj dan dodjeljuju i najznačajnija priznanja.

– Nadam se da ćemo ove godine svakako Novaka još jednom vidjeti u Visokom, da će biti organizirana jedna fina ceremonija uručenja priznanja. Vjerovatno do toga neće doći krajem augusta, ali ako se desi u septembru ili do kraja godine, to bi bila izvanredna stvar. – izjavio je za RTV Visoko osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, dr. Semir Osmanagić.

Prilog i gostovanje dr. Osmanagića pogledajte na linku:

Izvor:piramidasunca.ba