Novosti

DR. OSMANAGIĆ I EKIPA NA RTNJU

Pretposljednji dan svoga boravka u susjednoj nam Srbiji, Dr Semir Osmanagić iskoristio je za cjelodnevnu posjetu Zaječarskom kraju, tačnije mjestima u podnožju piramidalne planine Rtanj.

Prva stanica bila je Sokobanja, popularna destinacija desetina hiljada gostiju tokom godine zbog njenih ljekovitih izvora vode. Grad je domaćin i interesantnim festivalima posvećenim ekologiji i prirodi, iscjeljiteljstvu i ljekovitom bilju. Nakon gostovanja na lokalnoj televiziji “TV Soko”, Dr. Osmanagić, kojeg na ovom putovanju prati koordinator u Fondaciji Ajdin Ahmetspahić, je zajedno s prijateljima i saradnicima projekta, profesorom Milenkom Đurićem i Sašom Nađfeijem, posjetio lokalnu fabriku za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja “Adonis”. Ugostio ih je vlasnik Nebojša Stanojević i proveo kroz proces proizvodnje čajeva.

Kroz dvosatnu infromativnu turu halama fabrike Nebojša je objasnio važnosti procesa prepoznavanja i prikupljanja ljekovitog bilja te načinima transporta i obrade do dolaska do kranjeg proizvoda, čaja. Konzumacija čajeva je sve popularnija a ovo je zdrav način da se tijelo detoksikuje i dobije kvalitetne prirodne sastojke koje su mu potrebne. Posjetioci su se zahvalili domaćinu na dobrodošlici te pozvali njega i sve uposlenike u posjetu kompleksu piramida u Visokom.

Ostatak dana ekipa je provela u naselju Rtanj, 20-ak kilometara dalje, u naselju koje se nalazi u samom podnožju veličanstvenog Rtnja i koji je popularno odmaralište i zračna banja.

Domaćini su bili vlasnici lokalnog pansiona “Radgost”, a bila to prilika i da se sretnu stari prijatelji i saradnici Dr Osmanagića, saborci na putu za istinu.

Jedan od njih svakako je Siniša Ognjenović poznatiji kao Todor Pešterski, borac za iskonske ljudske vrijednosti i fan projekta bosanskih piramida.

Svi zajedno obišli su megalitnu lokaciju u blizini i razgovarali o različitim temama razmjenjujući informacije i planove za daljnju saradnju.

Bio je ovo veoma produktivan dan, pun novih informacija, energija, prijateljskih ljudskih susreta i osmijeha.

Izvor:piramidasunca.ba