Novosti

DAN KADA SU DJECA BILA SUPER ZVIJEZDE

U organizaciji Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ održano je druženje s djecom bez roditeljskog staranja iz domova za djecu iz Mostara, Banja Luke, Zenice i Sarajeva. Ukupno 104 djece i 20 nastavnika/pedagoga provelo je prelijep dan u kompleksu Ravne u Visokom 31. jula 2021.

Djecu je dočekao tim Fondacije s njenim direktorom Dr. Semirom Osmanagićem. Nakon prezentacije o otkriću piramida i osvježenja s doručkom, djeca su se uputila u istraživanje podzemnog prahistorijskog tunelskog kompelksa Ravne sa Ajdinom, Amilom, Anjom i ostalim vodičima Fondacije. Nakon toga im je Semir otkrio čarolije Magične šume u parku ‘Ravne 2’.

Udruženje žena iz Moštra je priredilo veliki izbor ukusnih organskih jela za djecu i pripremilo ih za popodnevna događanja.

Na novom igralištu za basket djeca su se smjestila na gledalištu odakle su posmatrala atraktivna takmičenja u tricama, zakucavanjima i susrete basket timova iz Vioskog, Jablanice, Sarajeva i, naravno, NBA zvijezda: Nurkića, Teletovića, Muse. Posebna su atrakcija bili pojavljivanje fudbalera Sergeja Barbaareza i Muhameda Konjića. Duško Kuliš je pjesmom začinio atmosferu, a najbolja sportiskinja BiH za 2020. košarkašica Marica Gajić je osvojila sve svojom vedrinom i osmjehom.

Dr. Semir Osmanagić je pozvao svako dijete da se predstavi s imenom, prezimenom i odakle dolazi pred medijima, svojim vršnajcima i sportskim zvijezdama. Ovo je bio trenutak kada su s ponosom mogli izgovoriti svoje ime, jer oni su bile zvijezde dana.

Slijedilo je puno emotivnih i dragih momenata u susretu djece sa sportskim veličinama.

Na jedan dan je društvo pokazalo da može da prigrli one koji su ostali bez majčine ljubavi i toplote doma. Ne zaboravimo da nasilje u porodici, siromaštvo, poteškoće u razvoju i gubitak oba roditelja ostavljaju trajne posljedice na najmlađe.

Izvor:piramidasunca.ba