Novosti

BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA – PRVA I NAJVEĆA EUROPSKA PIRAMIDA

Kada se 2005.godine pojavio u srcu Bosne i Hercegovine, u Visokom, koje do tada nije bilo poznato turističko mjesto, dr. Semir Osmanagić je šokirao domaću i svjetsku javnost tvrdnjom da se u Visokom nalazi najstarija i najveća piramida na svijetu – Bosanska piramida Sunca. Od tog trenutka i Visoko, mali gradić u središtu naše zemlje, postaje mjesto istraživanja, arheologije, ali i turizma. U godinama koje su slijedile urađena su brojna istraživanja, mjerenja, Bosansku piramidu Sunca su posjetili brojni stručnjaci i naučnici, a Visoko je do danas primilio stotine hiljada turista, iz BiH, ali i cijelog svijeta.

Vremenom je Bosanska piramida Sunca postala svjetska turistička atrakcija, a vrijedni tim Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ iz godine u godinu se trudi da ova lokacija bude što pristupačnija brojnim gostima koji je posjećuju.

Bosanska piramida Sunca iz godine u godinu postaje sve privlačnije turističko odredište, a brojne utvrđene činjenice garantuju da će turisti i u godinama pred nama, dolaziti u Visoko da se dive najvećoj svjetskoj piramida.

A najveća je na svijetu s visinom od više od 220 metara. Pravilne je geometrije s tri dobro očuvane stranice, dok je kompletna prekrivena betonskim blokovima koji su također posebni. Naime, prema analizama bh. i talijanskih instituta za materijale, beton pronađen na Piramidi Sunca superiorniji je od svih danas poznatih betona. Urađene su i druge brojne analize, za koje bi bilo potrebno mnogo vremena da se pobroje, a pored svih istraživanja i analiza posebnost je i u tome što Bosansku piramidu Sunca otkrivaju i čiste stotine volontera iz cijelog svijeta, što nije zabilježeno niti u jednom arheološkom projektu u svijetu.

Danas, dolazak na Piramidu Sunca je mnogo jednostavniji nego ranijih godina, goste dočekuju ljubazni i profesionalni vodiči Fondacije, u podnožju je moguće pronaći ugostiteljske sadržaje, ali i suvenirnice, parking mjesta, a u bliskoj budućnosti u planu je i osvjetljavanje bridova Piramide Sunca, što će ovu svjetsku atrakciju učiniti još prepoznatljivijom i atraktivnijom.

Izvor:piramidasunca.ba