Novosti

BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA U DNEVNIKU NEWSMAX ADRIA – VISOKO JE ODLIČAN PRIMJER KAKO OD TURIZMA KORISTI MOGU IMATI SVI

U dnevniku „Nove BH“ Newsmax Adria u srijedu je emitiran još jedan u nizu afirmativnih priloga o bh.turizmu iz Bosanske doline piramida.

Nade visočkih turističkih radnika naglo su porasle zahvaljujući Novaku Đokoviću. Baš njegova posjeta Bosanskoj dolini piramida izvršila je snažnu promociju koju su poslovično spretni Visočani objeručke prihvatili. Za visočke piramide zna se odavno, ali nekoliko posjeta Novaka Đokovića ovu je lokaciju učinilo još popularnijom.

81-godišnja Zagorka iz Beograda već dugo ima želju posjetiti Bosansku dolinu piramida i sretna je što je konačno tu. – Nije se desila prilika, a u životu se desi onda kad treba da se desi. Sad se desilo i evo nas, došli smo da vidimo i naravno Novaka obožavam i konstatujem da otkako je bio ovdje igra bolje. – kazala je Zagorka Stojanović iz Beograda.

I Novosađanin Lazar tu je prvi put i kaže da je oduševljen. – Čuo sam od više svojih prijatelja da je super mjesto i prvi put sam sada došao i super je da sam došao. Odlično je mjesto, od Perua, preko cijele Južne Amerike, cijele Afrike, Azije, Tibeta, išao sam po raznim ovakvim mjestima, ovo je izuzetno mjesto i definitivno spada među mjesta koja treba da se posjete. – izjavio je Lazar Trifunović.

Arheološki turizam bilježi povećanje turista čak i u kriznoj godini. – Ove godine ići ćemo sa preko 100.000 posjetilaca, dakle isključivo zahvaljujući intenzivnoj promociji, ovoga puta po regionu, a inače po cijelom svijetu. Mi smo postigli odlične rezultate i očekujem u roku od nekoliko godina da ćemo imati stotine hiljada posjetilaca i da će Bosanska dolina piramida po broju noćenja biti druga u BiH, odmah iza Međugorja. – istaknuo je osnivač Fondacije, dr. Semir Osmanagić.

I lokalni stanovnici dobili su priliku za zaradu kroz prodaju svojih proizvoda na štandovima. Sve je to dokaz da se uz viziju mnogo toga može postići. Osim piramida Visoko ima još dosta toga za ponuditi. Brojni kulturno-historijski spomenici, gastronomija, stari zanati, ali treba raditi na dodatnim sadržajima i infrastrukturi. Svjesni su toga i u ovoj lokalnoj zajednici. – Gradska uprava je kroz budžetska sredstva ove godine planirala ulaganje u određenu turističku infrastrukturu kako bismo određene objekte priveli u potpunosti namjeni, da kad turisti dođu da mogu da vide, da se uslikaju, a u narednom periodu ćemo težiti da ulažemo još veća finansijska sredstva za razvoj turističke infrastrukture, jer bez sadržaja nema priče. – kazao je gradonačelnik Visokog, Mirza Ganić.

Visoko je odličan primjer kako kroz turizam koristi mogu imati baš svi, a BiH ima još mnogo lokacija koje bi uz dobru sinergiju mogle biti odličan izvor zarade. – zaključuje na kraju priloga novinarka Nove BH, Jasminka Borovac.

Izvor:piramidasunca.ba