Novosti

BISERI S VODIČKE ŠKOLE

Kroz proljetnu Školu za vodiče Fondacije u poslednjih 6 godina prošlo je na desetine mladih i interesantnih ljudi. Neki od njih su uspješno savladali visoke standarde koje Fondacija nameće za svoje uposlenike u vodičkoj službi, a neki ipak nisu pokazali dovoljno da bi postali dio ovog kolektiva.

Ipak, svi oni prolazili su kroz višemjesečne obuke i intenzivne prezentacije kako bi usvojili što više informacija u što kraćem periodu. Naravno veće predispozicije imaju oni koji su upoznati s projektom bosanskih piramida ili imaju iskustva u ovom poslu. A da je Škola izuzetno kvalitetna pokazuje i činjenica da se od mladih ljudi koji nikada prije nisu radili sličan posao, nakon obuke dobivaju veoma kvalitetni vodiči koji pariraju kolegama s višegodišnjim iskustvom u toj struci.

Tokom nedjeljnih časova većina vremena se posvećuje samim polaznicima te se od njih traži da prezentuju ono naučeno. Prilikom prvih prezentacija, koje su obično nesigurne i klimave, počesto čujem nepravilne, neispravne ali i duhovite izraze. Nekada su oni rezultat nervoze ili brzopletosti, a neki se ponavljaju pa je potrebno poraditi na tome.

Tako dok krećemo s prezentacijom i pojašnjavanjem hronloških događaja od otkrića, čujemo izraze “hronički” ili “hronični” događaji.

Počesto Tumulus u Vratnici, zbog nekorištenja tog pojma ranije, postaje “Talamus”, a ja dodam da je zbog svoje veličine on “Hipotalamus”.

Saznao sam i da uzorke naše keramike šaljemo u laboratorij na “dijalizu” umjesto analizu, a da se institut za ispitivanje vode nazvan po japancu Dr Masaru Emotu, nalazi u Zenici. Da li se onda Institut za zdravlje i sigurnost hrane, na koji redovno šaljemo naše uzorke vode, nalazi u Tokiju?

Poznata je i činjenica da Bosanska piramida Sunca svojom orijentacijom prema sjeveru ima minimalnio odstupanje od 0° 0’ i 12” (nula stepeni, nula minuta i 12 sekundi). Međutim, desi se da prilikom uvodne prezentacije ovo bude predstavljeno kao “nula sati, nula minuta i dvanaest sekundi”.

Arheološke iskopine postaju “ahreološke”, a sondažna bušenja su “solarna”.

Na engleskom jeziku ih ima čak i više, ali pamtim onu o svetoj geometriji kada umjesto “sacred geometry” (sveta geometrija), kažu “scared geometry” (uplašena geometrija).

Izvor:piramidasunca.ba