Novosti

Bartolomej Stanković održao koncert povodom Svjetskog dana muzike

Povodom Svjetskog dana muzike koji se obilježava 21. juna, priznati bh. pijanist Bartolomej Stanković održao je koncert na ostacima Starog grada Visoki –  Bosanska piramida Sunca u Visokom.

Koncertu su prisustvovali mnogobrojni gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke, Španije, Turske, Rusije, Amerike i drugih zemalja, kao i predstavnici medija.

Koncert je obilježila i svjetska premijera digitalnog izdanja novog albuma Resonance, koji je pod etiketom renomirane izdavačke kuće „Nota Bene Records“ objavljen na svim digitalnim platformama za slušanje muzike diljem svijeta (iTunes, Spotify, Tidal, Dezeer, Amazonmusic, HDtracks itd.). Album Resonance je sniman u Muzičkom studiju SOBA, inžinjer zvuka je Peđa Hart, a grafički dizajn potpisuje Faruk Garib.

Na programu koncerta su bila djela za klavir Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Pjotra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Rahmanjinova, Georga Gershwina, Bela Bartoka i Astora Piazzole.

Pored djela za klavir savremenih bh. kompozitora Davida Mastikose, Samira Fejzića, Armena Škobalja (objavljena na CD albumu Balkan Madness), na programu su bila i djela starih kompozitora kao što su Fra Nenad Dujić, Franciscus Bossinensis (Franjo Bosanac) i Zulejda Ida Latas (objavljena na CD albumu Voyage).

Premijerno su u Visokom izvedena djela za klavir sa novog albuma Resonance, djela savremenih bh. kompozitora Peđe Harta, Vojislava Ivanovića i mladog Benjamina Ribića, čija kompozicija „Confession“ je u junu 2021. godine objavljena u izdanju svjetske izdavačke kuće Universal Edition.

Publika je uživala na koncertu u posebnom ambijentu Starog grada Visoki, koji se nalazi na vrhu Bosanske piramide Sunca sa predivnim pogledom na zalazak sunca.

Stilska raznovrsnost, kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, kompozicije nastale u periodu od 16. do 20. stoljeća, ali i u 2020. godini, predstavljaju bogatstvo bosanskohercegovačkog i svjetskog umjetničkog stvaralaštva, koje je Bartolomej Stanković prikazao na koncertu povodom Svjetskog dana muzike, kao i dočeku ljetnog solisticija, koji se također obilježava 21. juna. Generalni pokrovitelj koncerta je ugledna bosanskohercegovačka kompanija „Violeta“.

Izvor:radiosarajevo.ba