Novosti

AP BPS: POČELA “ŠKOLA ZA VODIČE FONDACIJE 2021”

Nakon što je početkom januara 2021. objavljen poziv za prijavu na ovogodišnju Školu za vodiče, tim Fondacije zaprimio je preko 50 prijava iz čitave Bosne i Hercegovine.

Od svih prijava tek je nekoliko ispunjavalo sve zadate uslove pa su tek 3 kandidatkinje primljene na obuku. Njima se pridružilo i 5 kandidata od prošle godine koji su prekinuli obuku usljed početka pandemije i restriktivnih mjera.

Nakon svih neophodnih priprema, nedjeljnom prezentacijom u tunelima Ravne započeta je ovogodišnja obuka s ukupno 8 polaznika. To su većinom mladi perspektivni studenti iz Visokog, a koji će narednih 10 sedmica pod vodstvom koordinatora vodičke službe Ajdina Ahmetspahića zajedno s ostalim vodičima i radnicima Fondacije, učiti i usavršavati vještine potrebne za rad u turističkom sektoru projekta.

Ono što je najbitnije, jeste da polaznici Škole shvate značaj otkrića prvih evropskih i najvećih svjetskih piramida, upravo ovdje u Visokom, te da na adekvatan način prezentiraju sva otkrića posjetiocima.

Multidisciplinarni pristup istraživanjima bosanskih piramida donio je obilje podataka i dokaza, od naučnih mjerenja, geoloških anomalija, arheoloških iskopavanja, preko energetskih i vibracionih istraživanja, duhovnih i spiritualnih saznanja do ljekovitih efekata prahistorijskih prolaza.

Sve ove informacije bit će potrebno predstaviti na najbolji način mnogobrojnim turistima koji posjećuju Visoko tokom cijele godine. Profesionalizam je svakako visoko na listi prioriteta Fondacije tako da će i nakon 10 časova obuke svi kandidati imati završni ispit na engleskom jeziku krajem aprila, a najbolji će već početkom maja dočekivati goste na arheološkim lokalitetima u Bosanskoj dolini piramida.

Izvor:visoko-rtv.ba