Novosti

AJDIN AHMETSPAHIĆ – I OVE GODINE OČEKUJEMO REKORDE PO BROJU POSJETA

Trend sve većeg broja posjeta Bosanskoj dolini piramida nastavljen je i ove godine, a i godina čija polovina je tek prošla, trebala bi da postane rekordna godina po broju posjeta gostiju iz cijelog svijeta.

– Ovu godinu karakteriše povratak stranih gostiju, pored gostiju iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Slovenije, vraćaju nam se gosti iz Slovačke, Češke, Mađarske, Bugarske, a od aprila smo imali posjetioce iz Italije, Španije, Francuske, Engleske, Njemačke, Danske, SAD-a, Australije, Vijetnama, kao i brojnih drugih zemalja svijeta. Ono po čemu se razlikuju ovi gosti jeste i da ovdje ostaju po pet i više dana, a za njih imamo i posebne aranžmane koji uključuju obilaske svih lokacija u Bosanskoj dolini piramida. – priča nam Ajdin Ahmetspahić, koordinator u Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“.

U Fondaciji od početka pored Bosanske doline piramida akcenat se stavlja i na promociju svih drugih potencijala naše zemlje.

– Ne propuštamo priliku da naše goste povedemo u obilazak glavnog grada Sarajeva, arheoloških lokacija u Zavidovićima, nekropola stećaka širom BiH, a neizostavno govorimo i o srednjovjekovnoj prošlosti naše zemlje. Gosti su iznenađeni bogatom prošlošću naše zemlje i bogatstvima koja imamo. – kazao nam je Ajdin.

A da bi gosti bili zadovoljni na usluzi je veliki tim stručnih vodiča od kojih dobijaju sadržajne prezentacije. Trenutno Vodička služba Fondacije broji tridesetak vodiča, a među njima je i nekoliko novih koji su dio tima postali nakon uspješno odrađene Škole za vodiče. Pored arheoloških lokacija posjetioci Bosanske doline piramida imaju priliku da uživaju i u različitim kulturnim i sportskim sadržajima, a iako je skoro jesen, sezona je još uvijek u punom jeku.

– Ovo je dio godine kada nam se vraćaju organizovane grupe gostiju, tako da smo i u narednom periodu aktivni, a trend od ranijih godina kada sezona u Bosanskoj dolini piramida traje svih 365 dana u godini, bit će sigurno nastavljen i ove godine. – zaključio je Ahmetspahić.

Izvor:piramidasunca.ba