Novosti

105 UČENIKA OŠ „ALEKSA ŠANTIĆ“ POSJETILI KOMPLEKS RAVNE

Nakon nekoliko nešto hladnijih i tmurnijih dana, koji ipak nisu zaustavili dolaske gostiju u Bosansku dolinu piramida i u Kompleks Ravne, u srijedu 17.aprila Ravne su odzvanjale dječijom grajom i brojnim pitanjima, a u goste Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ stigli su mališani iz Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva.

– U sklopu nastave imamo i dio koji se zove „Škola u prirodi“, a nakon tri dana koja smo proveli u Sarajevu, ovaj dan smo se odlučili na dolazak u Visoko i da dio ove škole provedemo u Kompleksu Ravne. Obišli smo Prahistorijski podzemni labirint Ravne, a mališani su bili zaista oduševljeni viđenim, o čemu govore i brojna pitanja koja su postavljali ljubaznim vodičima Fondacije. Smatramo da je od velikog značaja što imamo jedan ovakav kompleks u našoj zemlji, a tu prije svega mislimo na tunele Ravne, kao i predivni park „Ravne 2“ u kojima je moguće provesti cijeli dan u prirodi i predivnom ambijentu, a uz sve to djeca imaju priliku na licu mjesta mnogo toga naučiti i saznati. – kazali su nam učitelji koji su bili zajedno sa svojim učenicima.

U Visoko su doputovali svi treći razredi OŠ „Aleksa Šantić“, zajedno sa svojim učiteljima, a ukupno 105 mališana je uživalo u posjetu tunelima Ravne. Vodiči Fondacije su se potrudili da im prilagode posjet i prezentaciju, a brojna pitanja mališana, kao i zadovoljstvo onime što su vidjeli, čuli i naučili, dokaz su da je ovakav vid dnevne ekskurzije, kao i škola u prirodi, izuzetno iskustvo, kako za učenike, tako i za same nastavnike. Vremena ovoga puta nije bilo dovoljno da se obiđe i kompletan park „Ravne 2“, ali nakon ugodne šetnje i obilaska najavljeni su novi, cjelodnevni dolasci, te nove škole u prirodi.